Ordforråd i dybden (ny test)

Tysklærere og -elever ved, at det er vigtigt med et STORT ordforråd.

Men det er også essentielt at have et GODT OG DYBT kendskab til ordene. Så kan du nemlig bruge ordene hurtigt og helt rigtigt.

Som en tilføjelse til ordforrådstestene, der måler størrelsen på dit ordforråd, kommer her derfor en test, der måler, hvor godt du kender udvalgte tyske ord.

Jeg har valgt at fokusere på ord fra frekvensområdet 2000 – 4000.  Fra de deltagende pilotklasser i mit projekt om ordforråd kan jeg se, at det er her, problemerne opstår. Her møder du de ord, som du måske kender – som du næsten kender – som du kender med en smule hjælp fra konteksten. Her er 12 testord i alt, 4 substantiver, 4 verber og 4 adjektiver. Jeg forventer, at der kommer flere tests af samme type i den nærmeste fremtid. Send gerne en kommentar, hvis du har særlige ønsker eller ideer.

God fornøjelse med at se, hvor godt DU kender ordet 🙂

p.s. Er du lærer og vil arbejde med aktiviteten på klassen, kan du downloade et fysisk ARBEJDSARK her:  Hvor godt kender du ordet_med synonymer og sammenhænge


SKAL JEG LOGGE IND?

dette er en simpel onlinetest, hvor du får svar med det samme – ikke med tilsendt resultat som ved ordforrådstestene. Og du kan sagtens deltage UDEN at logge ind. Ved at logge ind får du adgang til dit resultat (og en rangliste) og til at se, om du kan forbedre dig, men det er ikke nødvendigt, og det har intet med derdiedas.dk at gøre.

DET NØRDEDE

Hvordan har jeg valgt synonymer og kollokationer (sammenhænge)?

I programmet Sketch Engine  finder man i funktionen Thesaurus synonymer og deres frekvens. Værktøjet Collocations ses som en mulighed, når man bruger Word sketch.

I wortschatz.uni-leipzig.de er der også gode muligheder for at se hhv. synonymer og kollokationer.

Distraktorer vælges ud fra følgende principper:

  • Distraktorer skal stamme fra samme frekvensbånd
  • Distraktorerne skal korrelere med testordene mht. ordklasse og længde
  • Distraktorerne må ikke være semantisk beslægtet med testordet.

Denne aktivitet er én af mange aktiviteter, der hører til projektet “Talent for tysk“.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.