Tod, Mord und Rache

Mange elever er glade for et emne, der fx kunne hedde ”Tod, Mord und Rache”. Det er et emne med fiktive og autentiske kriminalsager.

Teksternes indhold er spændende, motiverende og ofte aktuel, men at teksterne også sprogligt er ret tilgængelige overraskede mig, da jeg undersøgte det.

Der er virkelig mange højfrekvente ord i dette emne; dvs. ord, som eleverne allerede har mødt mange gange i de tysksprogede medier eller hurtigt lærer, hvis de begynder at læse tekster inden for emnet.

Aktiviteter og ordlister

Jeg har fremstillet to ordlister med de vigtigste emneord fra frekvenslisterne samt udviklet følgende aktiviteter, hvor man arbejder med ordforrådet.

1) Læs og find emneord
2) Find stavefejl
3) Verfahren, verfahren oder verfahren?
4) Gewalt – Gefühl – Gedanke – Gesetz – Gericht
5) Hvilke(t) ord kunne passe?
6) Match dansk og tysk
7) Werden-passiv

Find det hele her:  Tod Mord und Rache Wortschatz und Aktivitäten

Test

Som altid er der også en test på nettet, der er baseret på de samme ordlister og enkelte af aktiviteterne. Prøv den her.

Ekstra:  20 ord i quizlet.

Hvilke materialer i undervisningen?

Jeg har i tidens løb brugt filmene ”Die fetten Jahre sind vorbei”, ”Die Welle” og teaterstykket/filmen ”Terror”. NB! Vælger I at arbejde med sidstnævnte, så husk at inddrage hjemmesiden med resultatet af de mange afstemninger http://terror.theater/de.

Derudover har jeg brugt aktuelle kriminalsager fra medierne og følgende skønlitterære tekster: Moser: ”Mein 2. Mord”, ”Mein 11. Mord”, Stamm: ”Am Eisweiher” og Dörrie: ”Mit Messer und Gabel”. Jeg ved, at mine kolleger (og sikkert også du) har et meget stort katalog af tekster til dette emne, så du får nok ikke brug for min hjælp, men som altid kan du bare skrive og spørge, hvis du mangler noget.

NB! Eksempelsætningerne i aktiviteterne er baseret på autentiske kilder fra Sketch Engine og fra wortschatz.uni-leipzig.de 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.