Er femininum dominerende?

Hvorfor vælger eleverne altid ”die”?

Die Text handelt von…”

Blandt mange tysklærere er der enighed om, at man kan genkende de ikke så trænede tyskelever ved et overforbrug af ”die” foran navneord.

Indtil nu har mine forklaringer på dette valg været, at ”die” ligger godt i munden og at det minder om det engelske ”the” og måske det danske ”de”.

Derudover kunne det måske skyldes sammenfaldet mellem femininums- og flertalsartiklen ”die”, hvilket bevirker, at eleverne tit hører ordet ”die” i mødet med tysk. “Die” er således DET HYPPIGSTE ORD – PÅ PLADS NR. 1 – DET MEST PUBLICEREDE ORD på tysk – højst sandsynligt, fordi det dækker både femininum og pluralis.

Men nu har jeg også en matematisk forklaring:
Blandt de 3000 hyppigste ord på tysk er 524 femininum, 427 maskulinum og kun 237 neutrum; dvs. 44 % af alle substantiver fra 3000ordslisten er femininum (36 % er maskulinum og kun 20 % er neutrum).

Så nybegynderes intuitive gæt på ”die” er faktisk – statistisk set – en god idé.

NB! Tjekker man 1000-ords-listen, får man stort set det samme resultat med 42 %. Så den høje forekomst af femininum findes altså også ved det allermest frekvente ordforråd.

At lære substantivernes køn

En anden god nyhed er, at mange af disse substantivers køn kan læres. Der findes nogle gode regler for substantivers køn, og disse regler virker også ved de højfrekvente substantiver – hurra for det 🙂


Læs mere om substantivers køn, både de generelle regler og hvordan det forholder sig med disse regler og 3000ordslisten her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.