Hvordan skal jeg fortolke mit resultat fra testen?

Hej

Download den lange version:  NY Fortolkning af resultater_til den digitale udgave

Eller læs en KORT version:
  • I hver test opnår du et “antal rigtige ord”. Disse ord svarer til en procentsats af det samlede korpus, som ordene er nøje udvalgt fra. Hvis du altså har opnået 61 % i level500 (kendskab til de hyppigste 500 ord), kan det omregnes til et ordforråd på 305 ord (61 % af 500 ord). Når du kender dit resultat i de 3 første tests (level 500, level 1500 og level 2500), kan du få et samlet resultat, hvor max er 2500.

 

  • Du kan også vælge at tage den store test (level 3000). Hvis du består den – og det gør du med mere end 80 % – , kan du regne med, at du har et ordforråd på 3000.
Er det 3000 ord eller hvad? 

Enheden er lemma. Det betyder, at det enkelte ord (fx lesen) dækker over alle ordets bøjningsformer (lese, las, liest, lasen, gelesen osv). Hvis jeg havde valgt at basere mine tests på enkelte ord, ville det – i et bøjningssprog som tysk – kræve uendeligt mange testord. Hvis jeg havde valgt at basere dem på “word family”, hvor det enkelte ord også dækker også beslægtede ord fra andre ordklasser, ville testens resultat ikke være valid. Danske elever kender i mine undersøgelser ikke med sikkerhed beslægtede ord. At de kender “lesen”, betyder ikke, at de også kender fx “lesbar”. De kender heller ikke alle bøjningsformer, men lemma forekommer alligevel som det bedste valg.

Læs mere om lemmaer, om koblingen mellem ordforråd og læsning og mange andre ting i FAQ.

 

Hvordan er testen udviklet?

Læs den lange vejledning til papirudgaven på siden med ordforrådstests.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.