Bingo med chunks

Alle sprog har det, man kalder kollokationer eller chunks. Et eksempel er Fussball + spielen. Det hedder ikke ”ich mache Fussball”, men ”ich spiele Fussball”.

Og det er vigtigt at kunne finde den rigtige forbindelse for at få det til at lyde tysk (heldigvis bliver vi som danskere tit hjulpet af, at tysk ligner dansk).

I denne aktivitet laver du en bingoplade med et sæt ord, mens de ord, der passer til dine ord, bliver råbt op af en lærer eller en anden elev.

Aktiviteten er en udvidelse af aktivitet nr. 12 i min bog “Ord man kan bruge”, og som resten af aktiviteterne i denne bog er den formuleret TIL eleven. 

BINGO MED CHUNKS

Fokus: Har du en god fornemmelse for ord, der passer sammen?

Organisering: Klassevis eller parvis

Materiale: 2 lister med ord – kan vises på skærm, tavle eller papir.

Niveau: A2 og B1 (udskoling og 1g).

Forberedelse: –

Gennemførelse:

Start med at lave din egen bingoplade med 3 x 3, 3 x 4 eller 4 x 4 felter. NB! Alle skal vælge samme størrelse på pladen, dvs. samme antal ord.

Skriv 9, 12 eller 16 ord fra liste B (måske viser din lærer de mulige ord på tavlen, hvis hele klassen spiller) op på din plade.

Husk at vælge en tilfældig rækkefølge og nogle tilfældige ord, så din bingoplade ikke ligner de andres.

Nu råber din lærer eller en person i din gruppe tilfældige ord fra liste A op. Markér ordet på din bingoplade, når du tror, du finder et match.

Man spiller først 1 række, så 2 rækker osv, og til sidst pladen fuld.

Her er en liste A og en liste B at starte med. Bagefter kan du selv finde gode ord-venner i de tekster, I arbejder med i undervisningen.

DOWNLOAD: Spil bingo med ordforbindelser (liste A og B)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.