FODBOLD: Læs, løb og skriv

Sport og især fodbold er altid et godt emne i tysk.

Hvis eleverne har tilegnet sig et ordforråd indenfor emnet, kan du en dag lave en aktivitet, hvor de kommer ud at løbe lidt.

I aktiviteten hænger du 6 – 8 sætninger op forskellige steder på matriklen, og så skal eleverne løbe ud og læse dem og huske dem, til de kommer ind til deres makker igen. Man kan godt kalde det en slags visuel dicto-gloss 🙂

Sætningerne er lidt svære, så det egner sig bedst til gymnasiet, men underviser du på en grundskole, kan du evt. skære i sætningerne eller finde nogle andre. Sætningerne stammer fra tyske aviser, så de er autentiske, og dernæst er de udvalgt ud fra deres indhold af højfrekvente ord samt emne-ord.

Overblik over aktiviteten:

Fokus: hukommelse af ord og sætninger (her autentiske sport-udtryk)

Varighed: 20 – 30 minutter

Organisering: parvis

Forberedelse: print sedlerne ud og medbring tape

Materiale: Læs løb og skriv_Fussball (PRINT HER)

Gennemførelse: Eleverne arbejder parvis. De skiftes til at løbe ud og huske så meget af en seddel, som de kan. Når de kommer ind til deres makker, kan de enten skrive selv eller diktere for makkeren. Så bytter de. Den ene løber ud, mens den anden bliver siddende ved papiret.

Evaluering: Hvis der i klassen sidder ordblinde elever, plejer jeg at gennemgå sætningerne ved oplæsning. Så behøver ingen bekymre sig om stavefejl. Ellers kan man også bede eleverne om at rette hinandens sætninger (peer-evaluering) eller man kan samle dem ind og hurtigt læse dem igennem. Mens aktiviteten er i gang, giver den et godt billede af elevernes evne til at læse og forstå en hel sætning. Forstår de sætningen og kender de ordene, kan de lettere huske sætningen. Forstår de den ikke, vil de typisk løbe mange gange.

NB! Hold godt øje med, om der medtages mobiltelefoner på løbeturen – det fjerner hele ideen med aktiviteten.

EKSTRA TIL ELEVEN: TEST dit SPORT-ordforråd her.
EKSTRA TIL LÆREREN: HER finder du gode ordforrådsopgaver til emnet sport.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.